dissabte, 28 d’abril del 2012

SNOW WHITE





                                                   http://hechake.deviantart.com/art/Snow-White-s-true-story-97824122






La Blancaneus és un conte de fades molt conegut a Europa , la versió més coneguda és l`alemanya dels germans Grimm :Schneewittchen und die sieben Zwerge (Blancaneus i els set nans).
La versió alemanya ja introdueix alguns elements ja típics del conte , el mirall magic , la poma enverinada , el taüt de vidre, i del set nans que després en la pel.licula de Walt Disney del 1937 sortirian.

L`index d´Aerne Thompson del folkore l´agrupa en el tipus 709  blanc com la neu , en contes com "Bella Venezia", "Myrsina" "Nourie Harig" o "Arbre d´or" .



El conte és el següent , havia una reina que al cosir es fa sang i cau tres gotes sobre el marc negre de la finestra que estava nevat , la reina va dir com m`agradaria tenir una nena blanca com la neu amb els llavis vemells i el cabell negre com el marc de la finestra.


Poc després la reina té una filla la princesa Blancaneus , la reina al tenir-la mor en el part.El rei es casa més tard amb un dona maca per molt vanidosa ,la reina Ravenna posseix un mirall màgic que està animat que respont a qualsevol pregunta, la reina sempre fa la mateixa Qui és la més bella de totes ? El mirall respon "Tu ets la més bella" però quan Blancaneus arriba a ser una noia  el mirall li respon que les més maca es Blamcaneus.La reina furiosa ordena a un caçador que la mati i com prova aquest ´te que donar al reina els pulmons i el fetge , però el caçador s´enamora i porta a la reina els pulmons i el fetge d´un senglar.


Al bosc Blancaneus troba una casa on viuen set nans , ells estan d´acord en què es quedi a casa seva si fa les feines de casa. Mentrestant la reina torna a preguntar al mirall qui es la més bella , i el mirall diu  Blancaneus.

La reina que sap que viu amb el nans es disfrassa per matar a Blancaneus , en primer lloc de venedor ambulant que li donar uns cordons que al lligarse´ls casi la mata però es salvada pels nans , en segon lloc com una dona que li dóna una pinta enverinada , però de nou es salvada pels nans , en tercer lloc es disfrassa de dona d`un granger que li dona una pona enverinada , al principi Blancaneus no la vol , però finalment l`agafa però és la part enverinada i cau desmaiada.

Ela nans creuen que està morta la posan en un taüt, finalmet un princip que passava li fa un petò i torna a la vida .La reina que creu que Blancaneus ha mort li pregunta al mirall una vegada més qui es la mes maca i el mirall li diu que es la jove reina , al final sap que es la seva fillastra .Com a càstig per les seves malifetes la reina es veu obligada a posar-se unes sabates de ferro escalfades que l`obligan a dansar fins a la mort.


Hi ha una possible Blancaneus en realitat va ser a Alemania en Maria Sophia Marghareta Caterina Von Erthal que va viure al segle XVIII que va neixer a Lohr am Main al 1729 , igual que Blancaneus era noble i es va morir la seva mare biologica el 1741 al cap de dos any el 1743 el pare es va tornar a casar amb una mare dominant i va emprar la seva nova posició en favor del seus fills del seu nou matrimoni Un mirall conegut com el mirall es pot veure al museu de Spessart al castell de Lorh on Sophia va néixer.

El procés de mort i resurrecció de Blancaneus en el fons es com un  iniciàtic procés de la vida , com diu Mirceia Eliade la iniciació coexisteix amb la condició humana , es reafirma l`importància religiosa última de la vida i la possibilitat real d´un "Final Feliç"




http://ca.wikipedia.org/wiki/La_Blancaneu_i_els_set_nans

http://es.wikipedia.org/wiki/Blancanieves

http://en.wikipedia.org/wiki/Snow_White

http://fr.wikipedia.org/wiki/Blanche-Neige

http://de.wikipedia.org/wiki/Schneewittchen

http://en.wikipedia.org/wiki/Snow_White_and_the_Huntsman


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada